fbpx

Vlad Buzoianu, CEO CBC: „Barista de la Captain Bean e mai mult decât omul care îţi vinde o cafea”

Captain Bean a luat naştere în februarie 2014, iar în luna iulie a aceluiaşi an am deschis primul coffee corner dintr-o clădire de birouri din Cluj-Napoca, în Cluj Business Campus.

Acum, la mai bine de 5 ani de co-existenţă în acel loc, stăm de vorbă cu CEO-ul CBC, Vlad Buzoianu, pentru a afla mai multe despre experienţa lui cu Captain Bean şi despre planurile de viitor ale CBC-ului.

Ce ne poţi spune despre începuturile colaborării CBC – Captain Bean?

Când am început, Bogdan (Bogdan Pandea, CEO-ul Captain Bean – n.r.) şi-a făcut o tejghea improvizată într-o clădire care se numea Cluj Business Center. Clădirea era încă în construcție și se pregătea pentru primirea primilor chiriași. Așa a arătat începutul. De acolo am construit noi. Lucrurile au tot evoluat, primii chiriași s-au alăturat proiectului și am început să conturăm, pas cu pas, ceea ce astăzi reprezintă un proiect hibrid și un model de regenerare urbană, Cluj Business Campus. Iar evoluția noastră a generat, să spunem așa, și alinierea business-ului Captain Bean, care se bucură astăzi de un stand atrăgător, o locație modernă și, nu în ultimul rând, o comunitate de oameni faini, un grup-țintă exigent care reprezintă constant o provocare pentru business, de a deveni din ce în ce mai performant.

Vlad Buzoianu, CEO Cluj Business Campus

Cum a ajuns CBC să fie ceea ce este astăzi?

Cluj Business Campus este un proiect gestionat ca o afacere de familie, iar afacerile de familie evoluează un pic diferit și, de multe ori, depind de evoluția orașului în care se află. Am început să mă implic în acest proiect conducând departamentul de marketing al Cluj Business Center, așa cum se numea atunci. Având ca obiectiv atragerea de noi clienți, am urmărit să identific acel element diferențiator care ar fi putut convinge companiile care își căutau spații de birouri să aleagă CBC în detrimentul altor clădiri care existau deja în Cluj. Soluția pe care am găsit-o a generat, la momentul acela, o abordare complet nouă a procesului de vânzare: am renunțat să mai vindem spații pentru birouri, ori apartamente și ne-am concentrat spre a le vinde oamenilor cea mai importantă resursă a lor: timpul. Cum? Aducând la un loc o serie de facilități de care omul modern are nevoie zi de zi, gestionate in regim propriu pentru un control minuțios al calității. Am avut șansa ca tatăl meu, actionarul principal al companiei dezvoltatoare și cel care asigura, pe atunci, managementul clădirii, a crezut în această viziune nouă.

Prima inițiativă pe care am luat-o a fost redenumirea clădirii în Cluj Business Campus – un nume care avea să redea mult mai bine noua perspectivă. Acesta a fost primul pas în construirea unui nou concept de dezvoltare urbană, care se traduce astăzi prin inovare, standarde de calitate a vieții, interacțiuni autentice, un stil de viață urban echilibrat și răspunde cel mai bine nevoii de Smart Growth a orașului. În cei 7 ani de dezvoltare, am ajuns la 30 000 mp construiți în care am integrat funcționalități diverse, dar complementare, care reduc semnificativ nevoia de deplasare a rezidenților și, implict, timpul petrecut altfel în trafic: birouri, apartamente, un restaurant, un coworking space, un barber shop, o terasă panoramica pentru evenimente, un accelerator de afaceri, un teren de sport, o sală de fitness, un parc, o grădiniță și o școală cu curriculum internațional. Astfel, membrii comunității CBC își pot folosi timpul petrecut în naveta obositoare spre alte centre rezidențiale ale orașului sau facilități alături de cei dragi sau cu activități care le creează plăcere.

Așa reușim să ne diferențiem de competitorii noștri care uneori beneficiază de o apropiere mai mare de centru, dar care nu reușesc totuși să ofere avantajele de care se bucură chiriașii noștri. Și nu ne oprim aici, pentru că odată inaugurată și ultima secțiune a proiectului, ne vom concentra atenția asupra optimizării functionalităților dezvoltate și investiția în comunitatea CBC.

Crezi că cuvântul comunitate este cuvântul cheie când vorbim despre relaţia CBC – Captain Bean?

Cuvântul „comunitate” este de referință în tot ceea ce facem aici, la Cluj Business Campus.

Știu că a devenit un cuvant diluat de marketing, precum „cool”, de aceea ne concentrăm să îl exprimăm faptic, mai mult decât pe materiale de promovare.

Funcționalitățile diverse care reduc semnificativ nevoia de deplasare a rezidenților generează mai multă interacțiune între membrii comunității care s-a format aici. Iar interacțiunile autentice ne lipsesc în această epocă teoretic supra-conectată. Ele creează o comunitate mereu vie.

În relația cu Captain Bean, pe lângă ideea de comunitate, este important și sentimentul de familiaritate pe care il avem în colaborarea noastră. Această familiaritate și relația specială pe care am dezvoltat-o în acești ani a fost motivul pentru care am și ales să continuăm această colaborare, în ciuda ofertelor venite din partea altor coffee shop-uri. Am ales să mergem mai departe cu un partener care pune preț pe echipa sa, pe client, dar și pe parteneri. Pentru că, da, barista de la Captain Bean e mai mult decât omul care îți vinde cafeaua. E figura familiară pe care o vezi în fiecare zi și care-ți transmite un zâmbet prin modul în care alege să interacționeze cu tine, indiferent dacă are sau nu o zi bună. Recunosc, pe drumul meu în lumea afacerilor, am cunoscut mulți antreprenori care nu acordă aceeași importanță tuturor stakeholderilor și acest lucru m-a făcut să îi apreciez mai mult pe cei care o fac.

Dacă ai putea să schimbi un lucru la Captain Bean, care ar fi acela?

Nu prea am ce să-i reproşez lui Bogdan, mai ales că ştiu cât de mult timp dedică afacerii, dezvoltând produse sezoniere, venind tot timpul cu idei noi etc. Good enough e mai bun decât perfect. Pentru noi, e important să știm că avem chiriași preocupați de evoluția lor, dornici să inoveze în domeniul din care fac parte. În plus, știu că oricând am ceva de comunicat, orice sugestie sau solicitare, Bogdan e acolo să o preia și să găsească soluția potrivită.

Care sunt planurile de viitor ale Cluj Business Campus?

Planul nostru este să ducem mai departe această provocare pe care ne-am asumat-o curajos – Cluj Business Campus – și pe care am bifat-o inovând, construind și îngrijind în permanență dezvoltarea prosperă a proiectelor. Și, în final, să oferim celor din jur, rezidenților, oportunitatea de a duce o viață mai bună, echilibrată și o revenire la relații sănătoase, cu rost, în mijlocul unei comunități în care își găsesc locul.

Anul 2020 este anul în care vom finaliza și vom da în folosință ultima clădire de birouri, rămânându-ne astfel să ne concentrăm doar pe îmbunătățirea constantă a serviciilor și produselor pe care le oferim chiriașilor noștri. Am inaugurat deja CBC Arena, un teren de sport închiriabil, care va fi completat de o zonă de relaxare în aer liber. Ne dorim reinventarea, să spun aşa, a modei de cartier care ne-a definit multora copilăria, un 2.0, cu jocurile copiilor şi ale oamenilor care locuiesc şi lucrează aici. Tot pentru copii, partenerii nostri de la Royal School vor inaugura o grădiniță internațională și o sală de dansuri. Pentru adulți, vom completa gama de facilități disponibile cu un spațiu de co-working și un barber shop.

În paralel, lucrăm la dezvoltarea aplicației CBC, care va putea fi accesată exclusiv de rezidenții Cluj Business Campus. Va fi o metodă tehnică de a oferi beneficii noi membrilor comunității, dar și de a închega poate și mai mult relații din interiorul ei, limitând accesul celor dinafara campusului. Ne propunem ca, în maximum 2 ani, sala de fitness, cantina şi alte facilităţi să se adreseze exclusiv rezidenților. În momentul în care această aplicaţie va fi gata, singurul lucru care mai rămâne de făcut este investiţia continuă în această comunitate, în evenimente pentru oamenii campusului: de la petreceri, la evenimente sportive, care, împreună, să contureze un concept de lifestyle unic în Transilvania.

A.B.

Vlad Buzoianu, CEO CBC: „Barista de la Captain Bean e mai mult decât omul care îţi vinde o cafea”
en_USEN